Hoofdinhoud

Check, dubbelcheck: zo waarborgen we onze hoge kwaliteit

Mark Jansen
dinsdag 27 oktober
2 minuten

Niets is zo vervelend als een website of applicatie die niet goed werkt. Daarom controleren we ons werk voortdurend met checklists en externe tools. Check, dubbelcheck dus!

Een webapplicatie bestaat uit twee onderdelen: de voorkant (frontend) en de achterkant (backend). In ons geval is de backend (PHP en Laravel) verantwoordelijk voor het genereren van de frontend (HTML). Om zeker te weten dat alles klopt, controleren we altijd beide zijden zorgvuldig.

Frontend…

De HTML controleren we door gebruik te maken van de zogeheten ‘Markup Validation Service’ van het World Wide Web Consortium (W3C). Deze organisatie heeft de HTML-standaarden opgesteld en kan dus ook toetsen of onze code voldoet aan de standaard. Controle bij de bron dus!

…en backend

Onze backend, geschreven in PHP en ondersteund door het Laravel-framework, controleren we met tests en statische codeanalyse. Met de tests (door middel van PHPUnit) gaan we bijvoorbeeld geautomatiseerd na of de juiste URL gegenereerd wordt als je een nieuwe pagina aanmaakt`. Maar we checken ook of het uploaden van afbeeldingen goed werkt. Met statische codeanalyse analyseren we de PHP-code zonder deze daadwerkelijk uit te voeren. Daarvoor maken we gebruik van PHPStan. Deze tool wijst ons op eventuele onjuistheden in de code.

Een overzicht

Wat we doen om onze hoge kwaliteit te waarborgen, laat zich eigenlijk eenvoudig samenvatten: we controleren alles wat de werking van je website of applicatie zouden kunnen belemmeren. Dat houdt minimaal in dat we kijken of:

  • Alles goed zichtbaar is op alle moderne browsers en platforms: mobiel, tablet én desktop
  • De HTML5-code voldoet aan de richtlijnen van het W3C
  • Het SSL-certificaat veilig is
  • Er geen dode links zijn of onveilige bronnen worden ingeladen
  • Onze PHP-code geen fouten bevat
  • Je website goed in beeld komt op Facebook of LinkedIn als je iets deelt
  • Je website een hoge score haalt op internet.nl en bij controle op securityheaders.com
  • Alle formulieren werken en alle contactmomenten netjes in je ‘Postvak IN’ terechtkomen.

Het belang van zelfcontrole


Waarom zijn al die checks noodzakelijk? Eenvoudig: waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Helaas ontkomen ook wij daar niet aan. Maar om de impact hiervan te beperken, hebben we onze passie voor het vak en jarenlange ervaring in het bouwen van webapplicaties verwerkt in eigen checklists. Deze doorlopen we op verschillende momenten in het ontwikkelproces met elkaar.

Met deze checklists hebben we voor elk project vaste momenten waarop we extra kritisch zijn. Omdat we het gewend zijn met deze checklists te werken, nemen we veel belangrijke onderdelen al direct tijdens het ontwikkelproces mee. Daarnaast bieden de checklists eventuele nieuwe collega’s een goede en complete indruk van onze aanpak. Die weten zo direct wat er van hen verwacht wordt.

Blijvende monitoring

Mocht er onverhoopt tóch iets fout gaan na de oplevering, dan zijn we daarvan direct op de hoogte. Elke opgeleverde applicatie rapporteert foutmeldingen namelijk direct naar ons. We ontvangen hiervan een bericht en lossen het probleem zo snel mogelijk op. Daarnaast monitoren we actief de beschikbaarheid van je website en de geldigheid van het SSL-certificaat. Uiteraard maken we ook dagelijks back-ups van je website. 

Zo komen we nooit voor verrassingen te staan. En belangrijker nog: jij, je (potentiële) klanten en gebruikers ook niet!

Interessant?

Wil je meer van deze interessante onderwerpen van Mark Jansen weten? Bel ons even, dan maken we snel een afspraak.

Neem contact met ons op