Hoofdinhoud

Web 3.0 en de kansen van blockchain

Mark Jansen
maandag 16 mei
3 minuten

Termen als Web 3.0, blockchain en NFT’s vliegen ons vandaag de dag om de oren. Maar wat betekenen ze? Welke invloed hebben ze? En wat kun je ermee? In dit blogartikel lees je wat Web 3.0 is en welke voordelen (en nadelen) blockchain heeft op het inloggen op online applicaties.

Maar eerst… héél even terug in de tijd. In de internet-prehistorie was het world wide web vooral een plek waar een select gezelschap online informatie met anderen deelde: ‘zenden’ dus. Na de evolutie naar Web 2.0 werd het een plek waar iedereen informatie met elkaar deelt: interactie via sociale netwerken. 

Web 3.0

Inmiddels is het tijdperk Web 3.0 aangebroken. De Web3 Foundation omschrijft Web 3.0 als de vorm van internet waar het volgende van toepassing is:

  • Gebruikers (en dus niet bedrijven) zijn eigenaar van hun data
  • Wereldwijde digitale transacties zijn veilig
  • We wisselen informatie en dingen van waarde gedecentraliseerd uit.

Web 3.0 en de blockchain

Web 3.0 faciliteert ook de zogenaamde blockchain: een soort database waarin nieuwe informatie steeds in blokken wordt toegevoegd. Elk nieuw blok bevat informatie over het vorige blok, zodat het een logisch geheel blijft.

We gebruiken blockchain voor allerlei toepassingen. Een ervan is het inloggen in websites en andere online applicaties. In feite gebruiken we daarvoor crypto wallets (digitale portemonnees). 

Private key en public key

Iedere crypto wallet bevat een sleutel (private key), die je alleen als eigenaar kent. En bij die sleutel hoort weer een adres (public key), waar enkel en alleen jouw persoonlijke sleutel op past. Een perfecte twee-eenheid dus: je kunt je public key alleen betreden met die ene private key. En andersom: als je een bericht versleutelt met je private key, kun je die alleen ontsleutelen via de public key.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Eigenaar adres: “Hey! Mijn adres is BL0CKCH41N. Mag ik naar binnen?”

Website: “Welkom! Bewijs eerst dat je echt de eigenaar bent van BL0CKCH41N. Wil je dit willekeurige bericht versleutelen met je private key: B3R1CHT.”

Eigenaar adres: “Tuurlijk: V3RSL3UT3LD#B3R1CHT.”

Website: “Even kijken… Ja, ik zie het, je bent het echt! Komt erin!”

Wat betekent dit voor mij?

Inloggen via een digitale portemonnee heeft een aantal voordelen boven inloggen met een reguliere combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord.

Dit zijn de voors…

  • Als gebruiker log je in zonder je identiteit bekend te maken. Bij een datalek ligt dus ‘alleen’ je public key op straat, en niet je naam, e-mailadres en/of andere gegevens.
  • Je kunt nog veel meer doen met je wallet, zoals betalingen doen en geld ontvangen.
  • Je kunt je wallet gebruiken voor oneindig veel websites en applicaties. Je hoeft dus niet steeds unieke gebruikersnamen en wachtwoorden aan te maken.

…en dit zijn de tegens

  • Ben je marketeer? Dan wil je juist wél graag gegevens ontvangen van je klanten. Bijvoorbeeld om ze te kunnen mailen met een bericht of aanbieding
  • Je kunt niet zien of één gebruiker meerdere wallets beheert. Lastig, bijvoorbeeld als je als website-eigenaar wil beoordelen hoeveel unieke gebruikers/bezoekers/stemmers je verwelkomt.

Doe de test!

Weten hoe blockchain de praktijk werkt? Doe dan de test met onze demo. Log in met je digitale portemonnee (die maak je in een paar stappen aan) en stem op je favoriete DigiFactory-medewerker. Hier vind je de demo.

(Misschien denk je: maar Mark, je hebt toch net uitgelegd dat ik meerdere wallets kan aanmaken, en dus ook oneindig kan stemmen? Scherp! Maar als wij samen afspreken dat je steeds op mij stemt, kom ik uiteindelijk het beste uit de test. Kan ik mooi opscheppen richting mijn collega’s. Deal?)

PS - De broncode van onze demo-applicatie is openbaar:

https://github.com/digifactory/web3-demo.

Interessant?

Wil je meer van deze interessante onderwerpen van Mark Jansen weten? Bel ons even, dan maken we snel een afspraak.

Neem contact met ons op